Autochart Live gebruiken op je Humminbird!

Autochart Live instellen en gebruiken!

Vandaag wil ik wat vertellen over de Autochart Live functie op de Humminbird Helix, de instellingen en het gebruik ervan! Moeilijk is het niet maar je moet gewoon even weten hoe het in zijn werk gaat.

Opname/Recording

Je wilt water in kaart gaan brengen. Je begint met je scherm op de kaart te zetten, vervolgens klik je één keer op de menu knop. Hier krijg je een aantal opties; Kies hier de optie Autochart Live.

Autochart live

Je komt in het volgende scherm met opties, schakel hier de functie Record aan. En “zie daar” hij begint op te nemen en je krijgt direct een live beeld te zien van de onderwater wereld. Op de onderstaande kaart is Autochart Live een kaart aan het maken op een geheel nieuw water.

Autochart live

Manier van varen om een goede kaart te krijgen!

Om een goede kaart te maken moet je de onderstaande tekening gaan varen! Ikzelf vaar eerst langs de kanten en dan kruis links/zigzaggend zoals het plaatje het water over. De vaarsnelheid houd ik rond de 10 KM per uur. Hoe vaker je over een bepaalde plek vaart hoe gedetailleerde de kaart wordt en probeer ook eens om van een andere hoek aan te komen dit is voor de details ook goed!

autochart-pro

Layovers maken, wat is een layover?

Een layover is niet meer dan over een bestaande kaart Autochart Live heen leggen. Selecteer het kaartslot met daarin de bestaande kaart die je wilt gebruiken (Autochart kaart, Navionics kaart), hier kun je dan een Autochart Live kaart overheen gaan leggen. Hieronder zie je bv een kaart met bestaande Humminbird Autochart Pro gegevens!

Layover Autochart live

De Autochart Pro kaart is gemaakt op dezelfde manier als de Autochart Live versie alleen is de kaart niet live op je scherm te zien, maar moet hij bewerkt worden met de pc in het programma Autochart Pro. Hier heb ik al eens over geschreven en zal hier ook niet verder op in gaan.

Je kunt het nalezen door op deze link te klikken: Waterkaarten maken met Autochart Pro

Layover op een Navionics kaart.

De layover van Autochart live is ook toepasbaar op de Navionics kaart. Hieronder heb ik de Autochart Live layover op een Navionics kaart gelegd. Door de functie “AC live doorzichtigheid”te gebruiken kun je de transparantie instellen t.o.v. de onderliggende kaart. Je zult dan zien dat de kaart en de Autochart Live kaart zo goed als dezelfde diepte lijnen weergeven.

Maar je zult ook zien dat Autochart Live wijzigingen t.o.v. de onderliggende kaart gaat aanbrengen. Dit komt omdat de bodem constant aan veranderingen wordt blootgesteld zoals stroming. Met Autochart Live ben je nu een up-to-date kaart aan het maken t.o.v. van de onderliggende kaart. Deze onderliggende kaart kun je gebruiken als een goede richtlijn!

Layover Autochart live-Navionics

Het is heel verstandig om een up-to-date Navionics kaart bij je te hebben voor het grote water, zoals Hollandsdiep en Haringvliet. Want op de Navionics kaarten staan boeien, vaargeulen, etc. beschreven, wat in mijn ogen ook weer belangrijk is voor de veiligheid op het water! Door middel van de Freshest Data functie van Navionics is je navigatie kaart altijd voorzien van de nieuwste informatie.

Meerdere mogelijkheden met Autochart Live!

Met de Autochart Live functie op de Humminbird Helix zijn nog meer mogelijkheden zoals; vegetatie; wierbedden, plantenbedden. Maar ook kun je de hardheid van de bodem in kaart gaan brengen. Hier wordt dan door verschillende kleuren harde en zachte bodem aangegeven. Maar deze functies zullen in een ander artikel worden besproken door mij of één van de andere Prostaffers!

Tot slot nog een pagina binnen de Prostaffers site, klik op de link voor de meest gestelde vragen over Autochart live!

Houd dus deze site goed in de gaten als je het uiterste uit jouw Humminbird wilt halen!

Groet, Bart van den Boom