Mega Side Imaging instellen en gebruiken!

Mega Imaging vs. Side Imaging

In dit artikel wil ik het o.a. hebben over het verschil tussen Mega Imaging en Side Imaging. Ik krijg hier toch regelmatig vragen over, vandaar dit artikel met uitleg over het gebruik en de instellingen!

Mega-Imaging-bootje
Gezonken bootje op de bodem.

Werking (Mega) Side Imaging

De bedoeling van een Side imaging is om links en rechts van de boot onder het wateroppervlak te kunnen kijken. Om een goed en duidelijk beeld op je scherm te krijgen moet je wel een paar handelingen m.b.t. de instellingen eigen gaan maken.

Ik heb het hier dan over Contrast, Gevoeligheid en Kaartsnelheid, met kaartsnelheid bedoel ik niet de snelheid van je Autochart-kaart of de gps-snelheid maar de snelheid waarmee je beeldscherm op SI, DI en 2D ververst.

Deze snelheid wordt vaak onderschat maar heeft veel effect op je beeldkwaliteit, als je de kaartsnelheid in de buurt houd van je vaarsnelheid, dan zul je zien dat je een optimaal beeld krijgt. Alles van de onderwaterwereld is dan duidelijker en gedetailleerder, mits het contrast en de gevoeligheid juist zijn afgesteld!

Voor contrast en gevoeligheid zijn niet echt richtlijnen, het is een kwestie van spelen met de gevoeligheid en het contrast. Elk water is anders en elke bodem is anders! Zo heb je troebel water, helder water, harde bodem en een zachte bodem waar je rekening mee moet houden.

Je zult moeten spelen met deze instellingen om er een puntgaaf beeld uit te krijgen. De standaard fabrieksinstellingen op je Humminbird zijn al een hele goede richtlijn om mee te beginnen!

Mega-imaging-stenen
Stenenkant op de Maas.
Mega-imaging-trailerhelling
Trailerhelling.

What you see, is what you get!
Ben je tevreden over je beeld, dan staat hij goed afgesteld, ben je dat niet, dan moet je nog even doorstoeien!

Ik vergelijk het met auto rijden, schakelen gaat bij de meeste mensen vanzelf, dat is ook zo met deze tools, als je het goed oefent en je het instellen eigen maakt, zul je zien dat het tijdens varen en vissen vanzelf gaat!

Mega-imaging-school-vis
School vis 2x ingezoomd.
Mega-imaging-bus
Een bus op de bodem.

Het verschil tussen Mega en Side Imaging.

Het verschil tussen Mega en Side imaging zit hem in de frequentie. Side imaging werkt met een 455 en een 800 kHz, Mega Imaging werkt daarentegen met 455, 800 en 1200 kHz! Heel leuk allemaal maar wat houdt het nu in?

Je kunt het niet helemaal vergelijken maar het beste vergelijk is met de resolutie van een foto. Hoge resolutie (1200 kHz), duidelijke scherpe en gedetailleerde foto’s. Lage resolutie (455 kHz), minder scherp en gedetailleerd, nog steeds goed maar minder duidelijk.

Nog een verschil tussen die twee is het bereik, de 455 kHz heeft een maximaal bereik van 120 meter links en rechts van de boot. 1200 kHz heeft daarentegen maar een maximaal bereik van 36 meter links en rechts van de boot, maar wel met een haarscherp beeld! Nu zal je denken 120 meter is toch beter als 36 meter? Dat is niet helemaal waar!

afstanden-side-imaging

Rond de 35 meter is mijns inziens ruim voldoende om vis en structuren goed waar te kunnen nemen. 120 meter links en rechts is veel voor op het scherm, de vis wordt dan wel heel klein om op te zoeken. Ikzelf heb de Mega (Side) imaging altijd tussen de 15 en 30 meter staan. Op deze afstand zijn vissen en structuren heel duidelijk en goed waar te nemen.

 

Vier vissen goed te zien aan de schaduw 2x ingezoomd!
Vier vissen goed te zien aan de schaduw 2x ingezoomd!
Mega imaging vis
Een vis met de schaduw op de bodem! 4x ingezoomd.

Kleurenpalet instelling

Tot slot is het kleurenpalet van Humminbird ook een instelling die voor iedereen verschil kan brengen. De zichtbaarheid van vis en structuur kan voor jou per paletkleur verschillen! Je hebt de keuze uit 12 verschillende paletkleuren, maar je zult zelf moeten kijken welke paletkleur voor jou het fijnste kijkt. Hier moet je dan je contrast en gevoeligheid op afstellen!

Heb in dit artikel verschillende kleuren laten zien. Mijn eigen favoriete paletkleur is blauw, dat vind ik fijn kijken, maar dat is persoonlijk!

Mega-imaging-bootje  Mega-imaging-boot

 

Mega-imaging-kleuren-pallet  Mega-imaging-kleuren-pallet

Nog een belangrijke instelling die al eerder behandelt is, is de Switchfire modus deze kun je nalezen door op de link te klikken!!
Switchfire Modus

Boot op de bodem
Gezonken boot op de bodem!

 

Suc6 met het instellen van je Humminbird en haal eruit wat erin zit!

Groet, Bart van den Boom