Waterkaarten maken met Humminbird Autochart Pro!

Humminbird Autochart Pro Importeren & Exporteren van opgenomen data!

In dit artikel wil ik graag wat vertellen over hoe je een waterkaart kunt maken op je Humminbird. Mocht je in het bezit zijn van een Humminbird sonar/gps fishfinder dan ben je in staat om samen met het Humminbird Autochart Pro programma voor op de PC, je eigen waterkaarten te maken. Op de nieuwere fishfinders is Autochart Live klaar voor gebruik, maar dat heeft niet iedereen! Maar ook Autochart Live gebruikers kunnen hun kaart gegevens als basis voor een Humminbird Autochart PC kaart gebruiken.

Gesloten seizoen, ideaal om kaarten te maken!

Ik zelf gebruik vaak het gesloten seizoen om deze kaarten te maken, vissen met kunstaas mag dan toch niet en ik ben graag met de boot op het water, dus je kunt in deze periode heel veel gegevens verzamelen voor de tijd dat er wel gevist mag worden, dan hoeft je je eigen niet meer bezig te houden met het maken van kaarten en op zoek te gaan naar potentiële hotspots!

Om een kaart te kunnen maken in Humminbird Autochart Pro heb je data nodig, deze data krijg je door opnames op het water te maken! Hoe je dit kunt doen leg ik je hieronder uit, en voor het importeren naar Humminbird Autochart Pro en exporteren naar je Zero-line kaart heb ik een filmpje gemaakt!

Recording/Opnemen

Je hebt een water gevonden die je in kaart wilt gaan brengen, hoe ga je te werk? Ik begin altijd met een rondje te varen langs de kanten, om zo het ondiepe gedeelte op te nemen, daarna ga ik zigzaggend het water af, zoals op het onderstaande plaatje.

humminbird autochart pro

De snelheid die ik vaar is meestal tussen de 5 en 10 KM per uur, is beetje afhankelijk van de wind. Mooi vlak water is natuurlijk het beste om en goede en gedetailleerde kaart te maken. TIP: Stop tijdens het varen ongeveer om het half uur een keer de opname en start de opname dan meteen weer, zo maak je meerdere mappen aan en is de kans dat er data verloren gaat klein.

Het blijft software, en je bent aan satellieten verbonden met je GPS, er hoeft maar een kink ergens in de opname te komen en je bent meteen je hele opname kwijt, ik heb het nog niet meegemaakt maar het zal je maar gebeuren (je kunt het beter voor zijn, kleine moeite!)

humminbird autochart pro

Opnames naar de computer/laptop

De opgenomen data (Mits ingesteld op SD kaart) wordt opgeslagen op je SD-kaart, met deze kaart ga je naar je computer/laptop. Ik kopieer de data altijd naar mijn harde schijf en van hieruit importeer ik het in Humminbird Autochart Pro! Kijk het filmpje hoe ik hier te werk ga met importeren en het updaten van mijn Humminbird Autochart Pro kaart!

De kaart is nu gereed voor gebruik!
Succes met vissen en waterkaarten maken,

Groet, Bart van den Boom