Autochart Live: veel gestelde vragen

HELIX 12 Autochart Live 1

Vraag: Als Autochart Live gegevens worden opgenomen zonder een ZeroLine SD kaart in het toestel, zullen deze gegevens dan naar de ZeroLine SD kaart overgebracht worden zodra deze in het toestel geplaatst wordt?

Antwoord: Ja. Gegevens in het interne geheugen van het toestel worden verplaatst naar de ZeroLine SD kaart zodra deze in het toestel wordt geplaatst. De gegevens worden daarna definitief verwijderd uit het toestelgeheugen. Indien er nadien weer gegevens worden opgenomen zonder ZeroLine SD kaart, zullen deze gegevens wederom verplaatst worden naar de ZeroLine SD kaart als deze in het toestel geplaatst wordt en ook weer permanent uit het geheugen van het toestel verwijderd worden.


Vraag: Mijn vriend heeft ook een ZeroLine SD kaart. Kan ik mijn Autochart Live gegevens van mijn ZeroLine SD kaart kopiëren naar zijn ZeroLine SD kaart?

Antwoord: Ja. Autochart Live gegevens kunnen worden gekopieerd en samengevoegd. De bestanden zijn op de ZeroLine kaart opgeslagen in de “acdata” map. Deze bestanden kunnen van en naar ZeroLine SD kaarten worden gekopieerd. Gegevens gekopieerd van meerdere ZeroLine SD kaarten naar één kaart worden door Autochart Live automatisch samengevoegd.


Vraag: Kunnen Autochart Live gegevens op een lege SD kaart (niet ZeroLine SD) worden opgenomen?

Antwoord: Nee. Een ZeroLine SD kaart moet gebruikt worden om meer dan 8 uur aan Autochart Live gegevens op te slaan.


Vraag: Kan ik gegevens vanuit Autochart Live en Autochart PC gegevens tegelijkertijd op mijn ZeroLine SD kaart gebruiken?

Antwoord: Ja


Vraag: Is het mogelijk om met de Helix toestellen via Ethernet kaartgegevens van Autochart Live, Autochart PC of Navionics met elkaar te delen?

Antwoord: Nee. Op dit moment kan alleen met de Onix toestellen onderling kaarten gedeeld worden.


Vraag: Kan ik tegelijkertijd Autochart Live en Navionics kaarten op mijn toestel zien?

Antwoord: Ja, de Autochart Live gegevens kunnen als een laag over de Navionics kaarten zichtbaar gemaakt worden. De transparantie van deze laag kan van 0% tot 100% aangepast worden.


Vraag: De Autochart Live gegevens worden niet zichtbaar wanneer ik een ZeroLine SD plaats of wanneer mijn boot in beweging is?

Antwoord: In het Autochart Live menu is er de instelling “Kaartpositie”. Deze moet op Auto ingesteld staan in plaats van Vast.


Vraag: Autochart Live gegevens worden niet geladen op de cursorpositie zelfs met Kaartpositie ingesteld op Auto?

Antwoord: Wanneer het opnemen van Autochart Live gegevens aan staat zullen de Autochart Live gegevens alleen zichtbaar worden op de bootpositie en niet bij de cursor. Wanneer je Autochart Live zichtbaar wilt maken bij de cursor dan dient opnemen uit te staan.


Vraag: Wat gebeurt er wanneer de 8 uur opnametijd van het interne geheugen op de Helix of Onix vol zit?

Antwoord 1: Het toestel laat een bericht zien dat het opnemen gestopt is en de optie wordt gegeven  om gegevens te verwijderen en opnieuw aan de 8 uur opnemen te beginnen.

Antwoord 2: Een ZeroLine SD kaart kan geplaatst worden in het toestel en de gegevens worden naar de kaart verplaatst. Het opslaan van opgenomen gegevens zal verder gaan op de ZeroLine SD kaart.


Vraag: Bij welke snelheden kunnen Autochart Live gegevens worden opgenomen?

Antwoord: Dit is afhankelijk van het ontwerp van de romp, plaatsing van de transducer en het type transducer. De digitale dieptecijfers moeten ten alle tijden zichtbaar blijven tijdens het opnemen van Autochart Live gegevens. De geschikte snelheid voor het opnemen van data op ieder type boot is een snelheid waarbij de digitale dieptecijfers van het toestel constant zichtbaar zijn. Dit betekent dat er continue contact is met de bodem.


Vraag: Kan ik Autochart Live blijven gebruiken tijdens het vissen en trollen?

Antwoord: Ja, zolang de digitale dieptecijfers in beeld blijven zal Autochart Live blijven opnemen op de achtergrond. Er zit geen beperking aan hoeveel keer hetzelfde gebied kan worden opgenomen. De nieuwe gegevens worden gemiddeld met de eerder opgenomen gegevens van dezelfde posities of deze nu 2 jaar of 2 minuten oud zijn.


Vraag: Kunnen Autochart Live gegevens bewerkt worden op de computer?

Antwoord: Ja. Autochart Live gegevens kunnen met Autochart PC versie 2016-1 of later geïmporteerd, geëxporteerd, bewerkt en geconverteerd worden.


Vraag: Heb ik Autochart PC nodig om met Autochart Live te kunnen werken?

Antwoord: Nee. Autochart Live kan 8 uur lang gratis gebruikt worden en hierna is een ZeroLine SD kaart nodig om verder te gaan met het verzamelen van gegevens. Autochart PC kan gebruikt worden voor uitgebreidere bewerking.


Vraag: Wat is de optimale rasterafstand voor het opnemen van een goede Autochart Live kaart? Oftewel hoeveel afstand dient er te zitten tussen de tracks die ik vaar tijdens het opnemen?

Antwoord: Dit is afhankelijk van de omstandigheden. Twee stroken kaartgegevens zullen niet met elkaar middelen als ze niet dicht genoeg bij elkaar zijn. De maximum afstand is 20 meter, echter in veel gevallen is 20 meter interval niet nauwkeurig genoeg om goede bodemcontouren te meten. Het is aan de gebruiker om te bepalen of de opgenomen kaart voor hem/haar voldoende nauwkeurig is of dat extra opname noodzakelijk is om een nauwkeurigere kaart te creëren.


Vraag: Kan Autochart Live worden opgenomen met een Humminbird 360?

Antwoord: Nee. Digitale diepte en een 2D element zijn nodig voor het opnemen van Autochart Live. Humminbird 360 voorziet niet in deze gegevens.


Vraag: Corrigeert Autochart Live automatisch voor getijden veranderingen?

Antwoord: Nee. Op dit moment zal de gebruiker handmatig de diepte afwijking moeten verstellen om voor getijhoogte te compenseren.


Vraag: Kan Autochart Live boven op Satelliet beelden geprojecteerd worden?

Antwoord: Ja. Autochart Live kunnen over de Navionics Platinum kaarten met satelliet achtergrond geprojecteerd worden net als in Autochart PC vanaf versie 2016-1 en hoger.